آشنایی با انواع اظهارنامه مالیاتی
گاهی از دیدن برگه تشخیص مالیات خود شکه میشویم. گاهی نیز یک حوزه مالیاتی بنابر گزارشات رسیده طریق اشخاص و سامانههای مختلف، ما را با یک برگه تشخیص غافلگیر میکند. یا ممکن است برای شما پیش بیاید که احساس کنید عدالت مالیاتی در مورد شما نادیده گرفته شدهاستو تمام تراکنشهای حساب شما مشمول مالیات کارتخوان شدهاند. به همین دلیل باید همه ما برای روز مبادا بدانیم که چگونه به مالیات اعتراض کنیم؟
اجازه دهید در ابتدا دو تعریف بسیار مهم را مرور نماییم. ماده 97 قانون مالیاتهای مستقیم در بحثهای مربوط به اعتراض مالیاتی و ابلاغ مالیات از دو نوع اظهارنامه صحبت میکند:
- اظهارنامه ابرازی: این همان اظهارنامهایست که در موعد مقرر توسط خود مودی تکمیل و ارسال میگردد. سازمان اومر مالیاتی موظف است در صورت ارسال در موعد مقرر و مطابق قانون بودن این اظهارنامه، آن را بپزیرد. توجه فرمایید که مبلغ اعلامی شما در این اظهارنامه کاملا قطعیست و نمیتوان به آن اعتراض نمود.
- اظهارنامه براوردی: این اظهارنامه را سازمان امور مالیاتی با توجه به اطلاعات مربوط به شما صادر مینماید. سازمان و ممیزان مالیاتی این اطلاعات را از سامانه جامع مالیاتی استخراج میکنند و مطابق با آن مالیات شما را محاسبه و برگ تشخیص صادر میکنند. این اطلاعات ممکن است براساس مالیات کارتخوان شما، گردش سایر حسابهای شما، اطلاعات ثبت شده از شما در سامانههای مختلف و … باشد.
همانطور که گفتیم اظهارات شما در اظهارنامه ابرازی قطعی و غیر قابل بازگشت هستند و اعتراض به آنها بررسی نمیگردد. توجه داشته باشیم که در فرصت مربوط به ارائه اظهارنامه اصلاحی تنها مجاز به تغییرات خیلی جزئی هستیم و نمیتوانیم در اظهارنامه تغییرات کلی ایجاد کنیم.
آنچه قابل اعتراض است اظهارنامه براوردیست. درواقع به آنچه که خود شما ابراز نمودهاید اعتراضی وارد نیست و قطعا آنرا قبول دارید. اعتراض به مالیات عموما در مورد مالیات کارتخوان، پذیرفته نشدن هزینهها، تشخیص اضافه سود توسط ممیز مالیاتی و … صورت میگیرد. ما در ادامه چگونه اعتراض به مالیات حاصل از آن را بررسی میکنیم.